Kategorier

Information

Mattunderhåll och rengöring

Mattunderhåll och rengöring

Mattunderhåll och rengöring

En matta med sitt vackra utseende kan framhäva karaktären hos vilken inredning som helst. För att vi ska kunna njuta av dess oklanderliga utseende så länge som möjligt bör det tas om hand ordentligt. Systematisk rengöring är avgörande för att din matta ska se vacker ut. Vart och ett av materialen kräver dock lite olika metoder för underhåll.

Ullmattor:

Mattan kräver regelbunden dammsugning. Det bästa sättet är att använda dammsugarens munstycke med en skrapa, inte en borste.

Våta fläckar ska tas bort omedelbart med en fuktig trasa. Du måste dock komma ihåg att använda kallt vatten för detta ändamål. Varmvatten kommer att krympa yllefibrerna och lämnar ett märke efter rengöring. En mild tvål kan användas för större fläckar.

Rengöringsmedel som innehåller syre ska inte användas.

För att behålla färgens intensitet, undvik att använda en ullmatta på mycket soliga platser.

Ullmattor skärs vanligtvis till för hand. Så det kan hända att några trådar blir längre än resten av mattan. Dessa fibrer bör inte dras ut eftersom det kan skada mattans struktur. Det bästa sättet är att trimma de enkla trådarna till önskad längd med vass sax.

En matta gjord av ull kan damma något i början - detta är en naturlig egenskap hos detta material. Vi försäkrar dig dock att det inte på något sätt är besvärande eller skadligt. För att påskynda slutet av damningsprocessen bör du dammsuga mattan oftare än vanligt. Borstmunstycket kan inte användas för detta ändamål - det kan skada mattans struktur.

Ull som naturlig råvara har sin egen karaktäristiska lukt, som avdunstar helt med tiden.

Under användning vänder mattans fleece åt olika håll, deformeras något eller slits ut. Nyanserna på mattan kan därför variera något från plats till plats.

Du bör inte tvätta mattor genom att blötlägga dem helt.

Akryl / polyester mattor:

För att rengöra matta av akryl eller polyester, använd endast en dammsugare med en skrapa. Användning av borstar eller turboborstar kommer att öka dammningen av mattan och kan permanent skada produkten. Du bör också vara uppmärksam på dammsugarens sugkraft - den får inte vara för hög.

Som en ullmatta dammar akryl. Detta är en naturlig egenskap och kommer att gå över med tiden.

Polyester och akryl torkar mycket snabbt. Så du kan använda ånga för att ta bort djup smuts.

Du bör undvika att göra mattan blöt, och vi blötlägger den inte heller med vatten vid tvätt.

Ta bort all smuts så snart som möjligt. Vid våta eller större fläckar kan de tas bort med schamponeringsmetoden.

Silke / Syntet siden / Viskos mattor:

Undvik att använda en matta på mycket soliga platser för att förhindra att färgen bleknar.

Rengör endast med produkter avsedda för detta ändamål. Den bästa metoden för denna typ av fiber är att använda ett kemtvättspulver, som sedan ska dammsugas eller skakas ordentligt. Alternativt kan andra milda rengöringsmedel användas.

Om din matta blir blöt, torka den så snart som möjligt. Fukten kvar i den kommer att orsaka multiplikation av mikroorganismer.

Använd inte blekningskemikalier, viskosfiber tål inte denna typ av tvättmedel.

Polypropenmattor:

För att behålla ett vackert utseende och mjukhet hos mattan, dammsug den regelbundet. Använd sugskrapans munstycke. Borstmunstycket kan störa eller till och med skada produktens struktur.

Större fläckar kan tas bort med rengöringsmedel avsedda för detta ändamål, dock bör överdriven blötläggning undvikas. Efter våtrengöring måste mattan torka i cirka 12 timmar.

Polypropenmattor är dock mycket lätta att rengöra. Det mesta av smuts bör avlägsnas med en mild tvållösning och ljummet vatten.

Viktig:

Dammning av mattorna är inte grunden för produktreklamationer. Detta är en naturlig process som inte är skadlig även för personer med allergier. Ett klagomål övervägs när mattans lugg blir tunnare till följd av damm.

På grund av användningen av olika produktionsmetoder kan storlekarna skilja sig med +/- 2% från de mått som anges av tillverkaren på produktetiketten.

Det är viktigt att komma ihåg att använda specialrengöringsmedel för mattor, samtidigt som man är uppmärksam på vilken typ av fibrer produkten har skapats för.

Om du är osäker på hur du ska rengöra och underhålla mattan så att den behåller sitt vackra utseende och de förväntade egenskaperna i många år – vänligen kontakta oss. Vi ger dig gärna råd om hur du bäst tar hand om det.

Follow us on Facebook